10 november 2006

Miljömedvetenhet for Dummies:

Växthuseffekten är på allvar. Punkt. När till och med Aftonbladet kampanjar är det nåt som verkligen håller på att gå snett. Sänk inomhusvärmen eller nåt, jag har hellre en extra tröja på mej nu, än en ny istid om hundra år.

  • Ska du gå hemifrån? Släck lamporna efter dej, stäng av datorn och teven. Standbylägen är energislukare.
  • Sverige har bra kollektivtrafik. Använd den. Eller cykla. Bor man inom en halvmil från vart man planerar att ta sej (skolan, jobbet etc) är bil en överdrift. Det tar en kvart, max, att cykla. Är vädret för djävligt, och bussarna inte går dit du ska? Kolla om ni kan samåka, då får man dessutom sällskap, och delar på bensinkostnaderna.
  • Åk tåg istället för att flyga om det är möjligt, vilket det oftast är. Jag bor i Falkenberg. Ska jag flyga från Halmstad eller Göteborg till Stockholm tar det först 40 minuter i bil till Halmstad eller en och en halv timme i bil till Landvetter. Sen väntetiden på flygplatsen, minst 40 minuter till, en timmas flygtid till Arlanda och efter det flygbuss eller tåg till Stockholm. Restiden blir nånstans mellan 3,5 och 5 timmar. Tåg mellan Falkenberg och Stockholm med byte i Götet tar fyra timmar och 20 minuter. Och tågen går på miljövänlig el.
  • Skaffa tygkassar i mataffären. Plastkassar är ungefär lika häftigt som åttiotalets neonfärger och pudelfrillor. Inte, alltså.
  • Källsortera. Papper för sej, plastflaskor och läskburkar till återvinningen och matrester och snytepapper i soppåsen. Det är inte svårt. Man behöver en papperskasse att lägga pappersåtervinningen i (och då kan man slänga påsen och slipper plocka ur och tömma) och något att bära burkarna och flaskorna till återvinningsstationen i. Kanske de miljövänliga tygpåsarna kan funka?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer på samtliga punkter,förutom att kollektivtrafiken är bra i Sverige. I storstäderna är den det, men inte där jag bor, där är den rent sagt urusel. Funkar alltså icke, men samåkning kan gå.

Anonym sa...

standby. Sant, men om huset ändå ska värmas upp spelar det egentligen ingen roll om värmen kommer från olja, ved, direktel lr standby, den ska till iaf.

Kollektivtrafik, i Fbg? *hahaha* jag fattar, du skojjar!

Tågen går på miljövänlig kärnkraftesl eller från gigantiska dammar där hela dalar har försvunnit.

Soporna förbränns, soppåsarna är av PET-plast som förbränns till Co2 och H2o. Men visst är det onödigt användande av olja.

Btw, hur mycket energi kostar det att tillverka en tygpåse resp plastpåse? Vilket litet barn har suttit och sytt påsen?

I falkenberg bränns alla sopor tillsammans... Visst pappers och glassortering, men övrigt, tyvärr.